Kiekerönmaan Historia

Takkusalmen historia kantaa kauas ajassa taaksepäin n. 1600-1700 –luvulle. Takkusalmea ovat asuttaneet aikanaan lappalaiset, joiden hautausmaana on ollut Takkuniemi. Takkuniemi on aivan Kiekerönmaan vieressä. Lappalaiset metsästivät aikanaan metsäpeuraa, niin että metsäpeura ajettiin peurahautaan, jossa tämä tapettiin. Peurahauta sijaitsee edelleen Kiekerönmaassa.

 

Sittemmin aikojen saatossa lappalaisten siirtyessä pohjoisemmaksi ja muun kansan asettaessa itsensä asumaan Takkusalmelle ja peurojen vähentyessä, alettiin harjoittamaan metsäpeurasta porotaloutta. Takkusalmella on aina ollut poromiehiä sukupolvien ajan, josta Kiekerön tilan entinen isäntä Matti Takkula on myös polveutunut.

 

Nykyään Huru-Ukon valtakuntaa isännöi Hans Heiman. Hän jatkaa Matti Takkulan työtä poromiehenä. Kiekerön tilalla on eletty poroista jo viiden sukupolven ajan. Kuusamossa porot tulevat ja porot menevät – Kiekerössä ne yhdistyvät suureen seikkailuun, jossa ei tarvitse hienostella eikä pukeutua kravattiin. Huru-Ukon valtakunnassa eletään kuusamolaisen vuodenkierron mukaan – tunteen suurella palolla ja luonnon valoilla. Ajankulkua määrittää poronvuosi. Talvella Takkusalmelle tullaan myös moottorikelkoilla ja kesällä kuljetaan veneillä – kalastellaan omassa rannassa ja sen tuntumassa kalaisessa Kitkassa.


” Vaalimme Kiekerön kunniakkaita perinteitä ”


rukaland_kuva02